Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success.  Sebab demand terhadap makanan muslim sangat lah tinggi.  Of course lah kita as a muslim akan pergi ke tempat yang ada logo halal kan.. sebab tu tak ade masalah nk cari makan kat Hatyai sebab ramai muslim.

Di Yala & Patani, pertama kali seumur hidup sampai di Yala & Patani.  Sebelum ni hanya dengar dari mulut orang je.. cakap yala & patani ni kene bom, dikawal ketat.. ye, memang betul.  setiap jalan dari sungai golok ke Hatyai memang ada sekatan askar thai.  Tapi aku tengok suasana di yala & patani sangat meriah dan ramai orang! mejoriti orang muslim. and aku jatuh cinta dengan yala & patani sebab makanan yang sangat banyak.  (mungkin sebab puasa sebab tu suka dengan suasana di Yala&Patani).  Tak ade bezanya orang di sana dengan orang Malaysia, cara pemakaian mereka sangat sama dengan kita.. pakai jubah, dress, tudung act..(tak ada gambar di patani dan yala, hihii)

 Muka excited nk g hatyai. haha. 

Muka tunggu nak buka puasa.
air Tea Ais dia superb! sangat sangat sedap.

Asam Pedas dan Tomyam.
Ya Allah sedap nya rezeki buka puasa. 
Alhamdulillah.
Kedai biasa2 je tapi masakan dia memang superb! 
Kedai tanpa nama.

Dessert for iftar

Selepas berbuka puasa kita jalan2 di Lee Garden Plaza pula. 
Shopping mall banyak ke kat situ, tapi kita nk focus pada pasar malam..

Antara makanan yang dijual di Lee Garden Plaza.
Lee Garden ni macam pasar malam, tapi setiap hari buka.. pelancong pon ramai.

Semestinya, datang ke Thailand tak sah kalo x beli pulut manga. 
beli untuk makan sahur 
my faberettt... yummy!

pong pongg.. 
Beri laluan gajah nak jalan2 di Lee Garden  juga.


Indra Hotel. 
aku bagi 2 setengah bintang.

Jalan di bandar Hatyai kebiasaannya sangat lah sibuk. 
Jadi kita naik Tuktuk sajalah. Senang nak g mana2.

Central Festival mall.
tempat tumpuan pelancong untuk bershopping.

Banyak bende2 creative dalam mall ni. 
I loikee..

Now, we at Klonghae Floating Market.

Dulu x sempat nak jalan2 sangat sebab hujan, 
sekarang alhamdulillah.. sempat berbuka puasa kat floating market.

Beli sotong rebus.
Kebanyakkan pejual kat sini muslim. 

Berbuka puasa di Hatyai, Floating Market.

Kemudian, kami cuba Laksa Siam.
Nampak biasa saja Laksa dia.. bila cuba.. Sedap!!

Makan lagiiii

Selepas makan laksa siam, kita jalan2 di Lee Garden lagi.
Dekat je dengan Hotel..
makan lagii.. haha

Dalam pejalanan balik, sempat lah singgah jumpe mermaid di Songkla.


Dalam first trip ke Hatyai dulu, sempat bergambar dengan ekor Naga saja. 
Sekarang bergambar dengan kepala Naga pula.
Tempat Naga dengan Mermaid dekat saja.. no worries.

That's it, thank you !



Comments

  1. nanti lpas raya kita gi Krabi pulak..2 jam ++ aje dari Hatyai..

    ReplyDelete
  2. nanti lpas raya kita gi Krabi pulak..2 jam ++ aje dari Hatyai..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Hello south korea: Day 2